Præstens klumme

 

      ’’ Tak skal du ha’!’’

 

Ordet tak er et lille bitte ord med ret stor effekt. Tænk på alle de gange hvor nogle har gjort noget for dig, og hvor du føler dig taknemmelig. De gange er det som om, at ordet tak vokser ud over sig selv, og bliver alt for lille.

 Når vi siger tak til et andet menneske, viser vi, at vi værdsætter ham eller hende. samtidig bliver vi selv mere opmærksomme på, hvad det andet menneske betyder for os.

Der er meget at være taknemmelig for, men nogle gange er det svært at se hvad. Især hvis man ikke er tilfreds med sit liv, hvis man hele tiden ønsker sig noget andet, end det man har, så kan kan man faktisk øve sig i at se værdien i det, man allerede har, man kan øve sig i at sige tak.

Det kan man gøre ved at bruge fem minutter hver dag på at tænke på tre små ting, som man er taknemmelig for.

Det kan være oplevelser og erfaringer f.eks en god kop kaffe, solstrålen der lige ramte ind i stuen en mørk dag, en opringning fra en gammel ven, eller en besked på messenger fra kollegaen, et like på facebook, et kram fra barnebarnet, en nabos omsorg, bittesmå oplevelser og erfaringer som gør at man bliver taknemmelig for livet .

Halfdan Rasmussen har skrevet digtet ’’ Noget om helte.’’ Her når han ind til kernen af, at det er de små ting, der gør forskellen i livet, han skriver i et af versene

’’ Livet er en dejlig gave,

Jorden er en herlig jord.

Der er øller i min mave,

 Der står krokus på mit bord.’’

Øller i maven og krokus på bordet er de simple tings storhed, det er at være taknemmelig over selv de mindste ting i tilværelsen, men det har vi nogle gange desværre glemt at være. Midt i det travle liv og jagten på at leve det liv, som vi tror vil gøre os lykkelige, glemmer vi at sætte pris på de små ting, vi allerede har at sige tak for.

Jeg tænker tit på min mormor, som lærte mig at bede Fadervor, hun kunne med sindsro sige tak til Ham deroppe, for hun havde en forvisning om, at Gud var med hende dag ud og dag ind, derfor var hun taknemmelig, og bønnen blev en tak til Gud for selv de mindste ting. At sige tak kan på en måde sidestilles med at bede Fadervor, hvor vi husker taknemmeligheden for det daglige brød og livet i al almindelighed.

 

Hvad kan du sige tak for?